Digitalisering

DigitaliseringOm onze havens toekomstbestendig te maken in een moderne wereld, is het nodig om te digitaliseren. Door processen te digitaliseren, maken we een bezoek aan één van de drie havens efficiënter voor schepen. En: daarmee aantrekkelijk voor ondernemers.

Digitaliseren havengelden

Van het registreren van de gegevens tot en met het innen van de havengelden en de afdracht aan de gemeente zal vanaf 2021 digitaal gebeuren. Alles op één factuur, welke haven de schipper ook aandoet.

  • Met de digitalisering van havengelden kunnen schepen zich via een app aanmelden voor hun bezoek aan een van de drie havens. Schippers registeren zich dus digitaal en betalen online meteen het havengeld.
  • Deze digitale oplossing zorgt voor extra veiligheid in de havens; met camerabewaking kan het verkeer in de havens worden gecontroleerd.
  • Digitalisering helpt ook bij kademanagement: het beter afstemmen van hoe laat en hoe lang een schip kan aanleggen. Een schipper weet dat er plek is om te laden en lossen. De volgende schipper weet wanneer hij ergens terecht kan en kan zo zijn aankomst en vaarsnelheid daarop afstemmen. Schepen hoeven minder te wachten. Dit komt de efficiëntie ten goede en het helpt het energieverbruik te temperen wat de duurzaamheid ten goede komt

Status zeehaven

In de toekomst zal digitalisering ook een grote rol spelen bij het inrichten van een douanefaciliteit en het verzamelen van informatie. Want na de verbreding en verdieping van de sluis bij Kornwerderzand zal de status van Port of Zwolle veranderen in die van zeehaven. Dit brengt de andere plichten met zich mee. Zo dient een schip - dat uit buitenlandse wateren komt – geverifieerd te worden waar het schip vandaan komt, welke havens het heeft aangedaan en welke mensen en goederen er aan boord zijn.

Afbeelding 2

Europese project NON STOP

Samen met andere havens in het Noordzeegebied sloot Port of Zwolle zich in 2019 aan bij het Europese project NON STOP (Smart digital Operations Needed for a Sustainable Transition of Ports). Dit project heeft als doel om havens te ondersteunen bij slimme modernisering en een meer duurzame aanpak. Iets wat volgens NON STOP zeer belangrijk is in een complexe, snel veranderende wereld – wil een haven kunnen omgaan met alsmaar nieuwe ontwikkelingen. Bekijk hier onze video.

Deel via:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief