EFIP-leden komen bijeen in Galati (RO) om een nieuwe voorzitter te kiezen en een nieuw lid te verwelkomen
6 mei 2022

EFIP-leden komen bijeen in Galati (RO) om een nieuwe voorzitter te kiezen en een nieuw lid te verwelkomenOp 6 mei 2022 kwamen EFIP-leden bijeen in Galati (Roemenië) voor hun jaarlijkse algemene vergadering. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Unie van Roemeense binnenhavens (UPIR). Vanuit Nederland was Jeroen van den Ende, managing director Port of Zwolle, aanwezig bij deze bijeenkomst.

Afbeelding 2

Nieuwe voorzitter

Tijdens de algemene vergadering kozen de EFIP-leden unaniem Antoine Berbain als de nieuwe voorzitter van EFIP. De heer Berbain nam de functie over van Friedrich Lehr, die werd bedankt voor zijn gewaardeerde werk en dienst als president tussen 2019 en 2022. De heer Lehr, algemeen directeur van de haven van Wenen, blijft aan het voorzitterschap samen met Carmen Costache, voorzitter van de Roemeense Unie van binnenhavens, Uwe Köhn, directeur van de haven van Mannheim, Florian Röhtlingshöfer, directeur van de haven van Zwitserland, en Rainier Reekmans, algemeen directeur a.i. van de haven van Brussel.

Antoine Berbain is gedelegeerd CEO en verantwoordelijk voor de territoriale leiding van HAROPA PORT in Parijs en voor het Multimodaliteitsproject. Antoine Berbain begon zijn carrière in de departementen Pas-de-Calais en Loire-Atlantique Equipment. Hij leidde achtereenvolgens een technisch ontwerpbureau voor lokale overheden, gespecialiseerd in de ontwikkeling van bedrijventerreinen, en een territoriale onderverdeling die verantwoordelijk was voor stadsplanning, wegeninfrastructuur en advies aan lokale autoriteiten in de omgeving van Nantes. Vervolgens leidde hij de studies voor de verklaring van openbaar nut van het luchthavenproject Notre-Dame-des-Landes en trad hij in dienst bij Voies Navigables de France als hoofd van de technische dienst waterwegen, verantwoordelijk voor het programma om de infrastructuur van het Seinebekken te moderniseren. In 2010 vervoegde Antoine Berbain de havenwereld, als directeur van de ontwikkeling van de havens van Parijs. In 2014 werd hij gedelegeerd CEO van GIE HAROPA (economische belangengroepering van de havens van Le Havre, Rouen en Parijs), verantwoordelijk voor strategie, commerciële prospectie, multimodale ontwikkeling en communicatie. In maart 2020 werd hij benoemd tot CEO van HAROPA - Ports of Paris. Op 1 juni 2021 trad Antoine Berbain in functie in de territoriale richting van Parijs, binnen de nieuwe "Seine-as grote rivier/zeehaven" die de havens van Le Havre, Rouen en Parijs samenbrengt in één vestiging. In die hoedanigheid wordt hij benoemd tot lid van de raad van bestuur van HAROPA PORT.

Na zijn benoeming tot de nieuwe voorzitter van EFIP zei Antoine Berbain: "Het is een voorrecht  om gekozen te zijn als voorzitter van de Europese Federatie van Binnenhavens. Binnenhavens vormen het hart van het Europese groene logistieke netwerk. Wij zijn multimodale hubs die de meest efficiënte en duurzame vormen van transport samenbrengen. Tegelijkertijd breiden we ook onze rol als energie- en circulaire economiehubs uit. Op die manier helpen we de groene transitie mogelijk te maken en de Europese Green Deal te realiseren. Ik kijk ernaar uit om deze en de andere EFIP-prioriteiten de komende jaren te pushen."

De algemene vergadering werd gevolgd door een paneldiscussie over "De plaats van binnenhavens in het Europese netwerk", met Europarlementariër Marian-Jean Marinescu, mevrouw Roxana Lesovici, lid van het kabinet van commissaris Valean belast met de maritieme portefeuille, de heer Friedrich Lehr, haven van Wenen, de heer George Boga, Port Bazinul Nou Galati, en mevrouw Silvia Albu, Port Romanel Braila.

Finse havenvereniging sluit zich aan bij EFIP

Tijdens de Algemene Vergadering verwelkomden efip-leden ook een nieuw lid, de Finse havenvereniging (FPA). De Finse havenvereniging brengt de positie van De Finse havenautoriteiten in de besluitvorming in Finland en de EU. FPA vertegenwoordigt havens in zowel vracht- als passagiersvervoer.

Het lidmaatschap van FPA bestaat uit 29 zee- en binnenhavens. De leden van FPA zijn zowel algemene als industriële havens. Sinds 2015 opereren havenautoriteiten in Finland als corporate bedrijven die infrastructuur ontwikkelen en havendiensten leveren aan hun klanten. Havenbedrijven hebben hun rol als primaire actor van het hele industriële en logistieke gebied in de haven versterkt.

Meer dan 95 procent van de gehele Finse export en import over zee wordt vervoerd via de aangesloten havens van FPA. Ook de rol van passagiershavens is belangrijk binnen het werk van de vereniging. De binnenhaven ligt aan het Saimaa Lake Area en is via het Saimaa-kanaal verbonden met de Oostzee en de Finse Golf.

FPA is een industriële NGO opgericht in 1923, gevestigd in Helsinki. De FPA-staf van vier houdt zich bezig met netwerken en lobbyen om het concurrentievermogen van de Finse zee- en binnenhavens te bevorderen.  

Datum:

6 mei 2022

Auteur:

artikel van EFIP

Fotograaf:

EFIP

Deel via:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief