Historische Havendagen in Zwolle: een maritiem evenement vol nostalgie!
22 augustus 2023

Historische Havendagen in Zwolle: een maritiem evenement vol nostalgie!De Historische Havendagen komen naar de Thorbeckegracht Zwolle op 8 en 9 september, waar bezoekers worden getrakteerd op een betoverend schouwspel vol oude ambachten, opduwers, sleepboten en cultureel erfgoed. Dit jaar vindt het evenement voor de eerste keer plaats en het belooft en prachtig evenement te worden met een mooi diversiteit aan opduwers en sleepboten. Zien we je in Zwolle?

Het evenement wordt officieel ingeluid tijdens de opening van de Nationale Monumentendag op vrijdag 8 september van 20:00 uur, waarbij de historie van het scheepserfgoed van Zwolle tot leven. Om 21:00 uur zal er een lichtjestour door de gracht worden gemaakt; alle opduwers gaan achter elkaar de gracht door om de schoonheid van hun bootjes te laten zien. Tijdens de start van de optocht zal de Hanze Hymne, speciaal geschreven voor het Hanzejaar, worden gespeeld.

Op beide dagen kunnen bezoekers zich verwonderen over een fraaie verzameling opduwers en sleepboten, die ooit de levensader waren van de handel in de regio. Dit is een uitgelezen kans om de geschiedenis van de scheepvaart van dichtbij te beleven en te leren over de werking van sleepboten en opduwers in de scheepvaart.

Bovendien kunnen bezoekers genieten van een authentieke reis terug in de tijd door oude ambachten die tentoongesteld worden. De Historische Havendagen zijn een uitstekende gelegenheid om te zien hoe vaardigheden en technieken van vroeger nog steeds worden gekoesterd en bewaard voor toekomstige generaties. De nostalgische reis wordt verder opgeluisterd door de aanwezigheid van niet twee shanty-koren. Traditionele zeemansliederen, brengen de bezoekers terug naar de tijd van de oude Hanzesteden. OP verzoek zullen schippers van de opduwers en sleepboten zeker hun motoren willen laten horen en alles vertellen over hun scheepje. 

Over de Historische Havendagen

De Historische Havendagen is een evenement dat tot doel heeft het rijke maritieme erfgoed van Zwolle en omgeving te vieren en te behouden. Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Historische Havendagen en is mede mogelijk gemaakt door de steun van de Hanzedagen, Buurtcultuurfonds, lokale sponsors en enthousiaste vrijwilligers. Port of Zwolle is één van de sponsoren en ondersteunt dit evenement. 

Voor meer informatie:

Datum:

22 augustus 2023

Auteur:

Fotograaf:

Deel via:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief