MBI De Steenmeesters Havenondernemer van het Jaar 2023
27 maart 2024

MBI De Steenmeesters Havenondernemer van het Jaar 2023MBI De Steenmeesters, met een vestiging in de Haatlandhaven in Kampen, is dinsdagavond 26 maart uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het Jaar’. Daarmee volgen zij Xella Nederland, op. De bekendmaking van de ‘Havenondernemer van het Jaar’ gebeurde tijdens het jaarlijkse Havendiner Port of Zwolle. Dit jaarlijks terugkerende evenement organiseert Port of Zwolle in samenwerking met Regio Zwolle United, de maatschappelijke tak van PEC Zwolle. Met dit havendiner halen beide organisaties de banden aan tussen het logistieke bedrijfsleven, de havenbedrijven, onderwijsinstellingen en overheid binnen en buiten de regio.

Uitreiking Havenondernemer van het jaar

Op dinsdagavond 26 maart heeft Havenbedrijf Port of Zwolle met trots de achtste Havenondernemer van het Jaar bekend gemaakt. Na een zorgvuldige afweging heeft de jury de eer toegekend aan MBI De Steenmeesters uit Kampen, met Marcel Bettonvil, algemeen directeur van MBI, die de prijs in ontvangst heeft genomen.

MBI De Steenmeesters, een vooraanstaand familiebedrijf met diepgewortelde familiewaarden, is verkozen tot Havenondernemer van het Jaar 2023. Het bedrijf, bekend als marktleider in Nederland op het gebied van esthetische tegels en stenen van beton en keramiek, heeft verschillende productielocaties verspreid over Nederland en internationaal.

Met vestigingen in Aalst, Kampen, Nieuw-Lekkerland, Veghel, Ede, Mol (België), en Wuppertal (Duitsland), biedt MBI De Steenmeesters een breed scala aan hoogwaardige producten voor diverse toepassingen, waaronder sierbestrating, elementverhardingen, geveloplossingen, en keramische vloer- en wandtegels.

Een mijlpaal voor het bedrijf werd afgelopen najaar bereikt met de opening van de nieuwe productiehal genaamd 'de Moderne Mondriaan', een eerbetoon aan 80 jaar ervaring en expertise. Deze hypermoderne faciliteit, gevestigd in de Haatlandhaven te Kampen, heeft MBI op de kaart gezet als een van de duurzaamste betonfabrikanten in Europa, waarbij moderne productietechnieken worden gecombineerd met een scherp oog voor milieubewustzijn.

De locatie in Kampen, strategisch gelegen aan het water, stelt MBI in staat om optimaal gebruik te maken van watertransport voor grondstoffen en producten, wat bijdraagt aan hun streven naar duurzaamheid en efficiëntie.

Met een duidelijk duurzaamheidsbeleid en een focus op energietransitie, heeft MBI De Steenmeesters niet alleen indruk gemaakt op de jury van Port of Zwolle, maar ook op internationaal niveau. Door de omzetting van heftrucks van diesel naar elektrisch, en het gebruik van wind- en zonne-energie, heeft MBI een significante bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Port of Zwolle en de verdere verduurzaming van de havenindustrie.

De bekroning van MBI De Steenmeesters als Havenondernemer van het Jaar 2023 weerspiegelt niet alleen hun toewijding aan excellentie en innovatie, maar ook hun voortdurende streven naar een duurzamere toekomst voor de sector.

Havendiner Regio Zwolle

Naast de bekendmaking van de Havenondernemer van het Jaar, waren er ook een aantal inspirerende sprekers. Samen werd er gekeken naar nieuwe inzichten, kansen en uitdagingen in de logistieke en maritieme sector met als inzet een veilige en toekomstbestendige havenregio. De welkomstboodschap van Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en één van de aandeelhouders van Port of Zwolle, was helder. Port of Zwolle doet het goed in de regio en daarbuiten. Er zijn volop kansen, maar ook uitdagingen, waaronder de veiligheid in het havengebied.

Keynotespreker Ernst Noorman, Ambassadeur in Algemende dienst voor Cyber aangelegenheden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, lichtte in zijn verhaal toe hoe belangrijk veiligheid in een havenregio is en welke bedreigingen dit met zich mee brengt. Vooral nu Port of Zwolle aan de vooravond staat om een zeehaven te worden. Met de aanpassingen aan de sluis bij Kornwerderzand wordt Port of Zwolle straks de verst in het land gelegen zeehaven in Nederland en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, ook op het gebied van veiligheid en criminaliteit. Na de keynote ging Ernst Noorman in gesprek met Francois Bello, ECT Rotterdam, en Kevin Boef, adviseur ondermijning gemeente Meppel en werd het duidelijker waar we op moeten letten en aan moeten denken.

Daarna ging Danny Pol, moderator van de avond, in gesprek over de toekomstvisie van Port of Zwolle met Jeroen van den Ende, managing director Port of Zwolle, Thecla Bodewes, CEO Thecla Bodewes Shipyards en Paul Guldemond, wethouder gemeente Zwolle. Port of Zwolle heeft de ambitie om door te ontwikkelen tot een cruciale (handels-)knooppunt in het logistieke hart van Nederland, waar water-, spoor- en wegen bij elkaar komen. Daar is samenwerking voor nodig tussen ondernemers, overheid en kennisinstellingen. Om die samenwerking te bekrachtigen, is het ‘Havenmanifest’ gepresenteerd. Met dit havenmanifest wil Port of Zwolle, samen met de andere partijen, werken aan een duurzaam en veerkrachtig havengebied. In de aankomende periode zal er een uitvoeringsagenda gemaakt worden

Port of Zwolle

Port of Zwolle is de logistieke toegangspoort voor Regio Zwolle. Multimodaal verbonden met de zeehavens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen en met uitstekende verbindingen richting Noord- en Oost-Nederland en Noord- en Noordoost Europa. Port of Zwolle is daarmee meer dan het gezamenlijke havenbedrijf van de gemeenten Zwolle, Meppel en Kampen. Het is een fysiek knooppunt waar water-, spoor- en wegen bij elkaar komen en waar de belangen behartigd worden van ondernemers, onderwijs en overheid in de Regio Zwolle. Met het oog op de energietransitie, meer vervoer over water en circulaire productieprocessen, ontwikkelt Port of Zwolle zich als logistieke hub voor circulaire bedrijvigheid; een haven van de toekomst. Binnen Regio Zwolle, als één van de economische pijlers van Nederland en met oog voor brede welvaart is Port of Zwolle van essentieel belang.

Regio Zwolle economische topregio

Regio Zwolle is een bestuurlijk samenwerkingsverband van 22 gemeenten verspreid over 4 provincies dat samenwerkt met ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Regio Zwolle is booming en is als groeiregio van groot belang voor Nederland. De afgelopen jaren heeft de samenwerking tussen gemeenten een natuurlijk groeiproces doorgemaakt. De gemeenschappelijke vraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak om deze zo op te lossen. De regio is een economische topregio. Samen met onder meer Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven behoort Regio Zwolle tot de economisch pijlers van Nederland.  

Datum:

27 maart 2024

Auteur:

Fotograaf:

Theo Smits

Deel via:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief