"NON STOP" stopt niet!
20 juni 2023

"NON STOP" stopt niet!Op 14 juni kwamen de partners van het Interregprogramma NON STOP-partners in Zwolle bij elkaar om de eindresultaten van hun 3,5 jaar durende werk binnen het project te presenteren. Port of Zwolle heeft twee projecten ingebracht: een app voor het digitaal innen van havengelden en walstroom.

Digitalisering

Digitalisering van de havendiensten is een belangrijk thema in de ontwikkeling van havengebied Port of Zwolle. ‘Dankzij het Interregproject NON STOP hebben we een belangrijke stap kunnen zetten op het gebied van digitalisering en werken we nu met een nieuwe havenmanagementsysteem, aldus Wendy Meijer, havenmeester Meppel.  

In de havens van Port of Zwolle is het een komen en gaan van schepen, die geregistreerd moeten worden. Om de schepen te registreren is er door de havenmeesters gekeken naar een systeem dat goed aansluit bij de verwachtingen en is er gekozen voor het systeem van Shiplogic. Dit systeem kent een interactieve kaart waarop de havens gemonitord kunnen worden en de schepen automatisch gedetecteerd worden. Met één klik op het schip kunnen direct de gegevens worden opgevraagd van de eigenaar of betalende partij en kan er eenvoudig gefactureerd worden. De rapportages uit het systeem geven nuttige informatie bij het maken van beleidskeuzes.

Walstroom

Port of Zwolle wil voorop lopen, een haven  van de toekomst zijn. Verduurzaming is een belangrijk onderwerp en walstroom is één van de onderdelen die bijdraagt aan een duurzame haven. In de havens van Meppel, Zwolle en Kampen kunnen schepen gebruikmaken van walstroom.

Kampen is een toeristische trekpleister en er komen hier jaarlijks veel cruiseschepen. In de afgelopen jaren is dat aantal meer dan verdubbeld. Inmiddels leggen er in Kampen al meer dan 300 schepen per jaar aan. Het geeft een impuls aan het toerisme en dat is goed voor de stad en voor de regio.  Voor Port of Zwolle reden genoeg om walstroom aan te leggen, zodat de schepen emissievrij en geruisloos kunnen aanleggen. De cruiseschepen hoeven zelf geen elektriciteit op te wekken via generatoren en de dieselmotoren kunnen uit, waardoor de CO2-uitstoot minder is.

Bekijk hier de samenvatting van de projecten in het NON STOP-programma.

Partners

Overige projecten binnen het NON STOP-programma: een meetsysteem gebaseerd op sensoren voor de luchtkwaliteit in de haven van Zeebrugge, een gedigitaliseerd systeem voor sedimenten- en waterbeheer in de haven van Emden, walstroomvoorziening in Korsoer, een digital twin in de haven van Oostende en nog veel meer.

De samenwerking tussen de partners stopt niet, want zij hebben zich gecommitteerd om in de toekomst transnationaal te blijven samenwerken. Neem contact op als u enthousiast bent over samenwerkingsmogelijkheden.

"NON STOP" stopt niet! 2
Datum:

20 juni 2023

Auteur:

Fotograaf:

Deel via:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief