Regio Zwolle biedt Rotterdam menukaart aan voor samenwerking
13 maart 2022

Regio Zwolle biedt Rotterdam menukaart aan voor samenwerkingOp zondag 13 maart kwam het Logistiek Netwerk bijeen tijdens de regiobijeenkomst ‘Samenspel in de economische hoofdstructuur van Nederland’. Rondom PEC Zwolle – Feyenoord werd gesproken over de belangrijke North Sea Baltic Corridor en de verbinding tussen Port of Rotterdam en Port of Zwolle. De circa 60 deelnemers uit beide regio’s troffen elkaar in de prachtige nieuwe locatie de ‘Derde Helft’ van Clubhuis Regio Zwolle.

De bijeenkomst werd afgetrapt door dagvoorzitter Danny Pol en had als doel om de economische en logistieke verbindingen tussen Port of Rotterdam en Port of Zwolle (Regio Zwolle) te versterken. Regio Zwolle heeft namelijk als doel om de vierde economische topregio van Nederland te zijn in 2030. En hiermee de economische hoofdstructuur van Nederland te complementeren met Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. Port of Zwolle is multimodaal bereikbaar en ligt strategisch op de North Sea Baltic Corridor. Dit schept verbinding tussen beide havenbedrijven. 

Belangrijke transportverbinding

Tijdens het programma sprak René de Heer (wethouder Gemeente Zwolle) over de North Sea Baltic Corridor. Deze transportverbinding tussen West-Europa en de Baltische staten is erg belangrijk voor de logistieke sector zowel over de weg als het water. Port of Zwolle heeft in deze verbinding een centrale ligging. Ook gaf hij een update over een spoorterminal in Zwolle. Het bedrijfsleven staat achter deze investering en ziet de meerwaarde ervan in. Ook is er voldoende transport voor de terminal. Echter is wel de vraag of er genoeg capaciteit is en het ruimtelijk inpasbaar is. 

Nieuwe economische dynamiek

Jeroen van den Ende (Port of Zwolle) praatte de aanwezigen bij over Port of Zwolle. Het havenbedrijf heeft hard ingezet op het innen van eigen havengelden, digitalisering en het begeleiden van havenmeesters. Ook vertelde hij blij te zijn met de komst van de Kornwerderzandsluis. Dit geeft een nieuwe economische dynamiek in de regio en andere mogelijkheden voor de sector. 

Logistiek is mensenwerk

Vanuit Port of Rotterdam vertelde Arwen Korteweg dat het belangrijk is om die stip op de horizon te houden. Het havenbedrijf is volop bezig om de haven te optimaliseren en ontwikkelingen als de energietransitie vorm te geven. Oplossingen zijn bijvoorbeeld de opvang van CO2 en waterstoffabrieken. Daarnaast ging hij in op diverse (logistieke) verbindingen tussen de regio’s Rotterdam en Zwolle. 

Paul Veld (regisseur sectortafel logistiek Regio Zwolle) sprak over de Human Capital Agenda waarin wendbaarheid en een leven lang ontwikkelen centraal staat. Anderzijds is de beschikbaarheid van goede medewerkers ook een veelbesproken punt. Deltion College, Windesheim en Port of Zwolle werken bijvoorbeeld samen aan de Dag van de Logistieke arbeidsmarkt op 11 mei 2022, waarin deze thema’s centraal staan en oplossingen concreet tot uitvoering worden gebracht. 

Overhandiging menukaart

Het plenaire programma werd afgesloten met een overhandiging van een menukaart van Regio Zwolle door René de Heer aan Arwen Korteweg. Op de menukaart staat het recept voor een goede, regionale samenwerking op driesterrenniveau. 

De bijeenkomst was een initiatief van Regio Zwolle United en Port of Zwolle in samenwerking met Port of Rotterdam.

Datum:

13 maart 2022

Auteur:

Fotograaf:

Deel via:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief