Regio Zwolle motor achter vergroening van de binnenvaart
27 oktober 2021

Regio Zwolle motor achter vergroening van de binnenvaartVaren op groene waterstof, dat is het uiteindelijke doel. Met steun van Provincie Overijssel werkt een breed samenwerkingsverband aan een ambitieus plan om dit vanaf 2023 te realiseren. Uniek is dat alle elementen in de keten zijn vertegenwoordigd, van binnenvaartschip tot havenfaciliteiten, waterstofproductie en windturbines die de elektriciteit leveren voor de waterstofproductie.

Emissievrij varen

De binnenvaartsector is verantwoordelijk voor een fors aandeel in de totale binnenlandse emissies van CO2, fijnstof en stikstofoxiden. Groot voordeel van varen op waterstof is nu dat dit emissievrij gebeurt. In zg. waterstofbrandstofcellen wordt op het schip elektriciteit opgewekt waarmee een elektromotor kan worden aangedreven. De waterstof wordt hierbij samen met zuurstof omgezet in water, en dat is dan ook het enige dat vrijkomt.

Een van de partners in de samenwerking is het bedrijf Sendo Shipping dat sinds 2019 de volledig elektrische Sendo Liner in de vaart heeft en hiermee in hetzelfde jaar werd bekroond met de KNVTS-prijs ‘Schip van het jaar’. Aan boord wordt nu nog elektriciteit opgewekt met behulp van een dieselgenerator. De volgende stap is dit met brandstofcellen in combinatie met groene waterstof te doen. De Sendo Liner vaart doorgaans op een vast traject tussen Westerbroek (Groningen) en Rotterdam. Dit soort afstanden kunnen met waterstof aan boord worden overbrugd.

De casus Zuiderzeehaven in Kampen

Het plan omvat lokale productie van groene waterstof ter plaatse van de IJDT-terminal, een gezamenlijke onderneming van rederij MCS en groene energieleverancier Windkr-acht. Windturbines en zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit die nodig is om groene waterstof te produceren. Vanaf de terminal zullen schepen worden bevoorraad. Daarnaast zal de waterstof ook beschikbaar zijn voor wegtransport, met name voor vrachtvervoer. “Om een gezonde business case te creëren maken we de basis zo breed mogelijk. Immers moet ook wegtransport groener worden. Op deze manier maken we de kans van slagen van ons project zo groot mogelijk”, aldus de projectregisseur Rik Duijn.

Lees hier verder voor het hele artikel. 

Regio Zwolle motor achter vergroening van de binnenvaart 2
Datum:

27 oktober 2021

Auteur:

Fotograaf:

Deel via:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief