Thecla Bodewes: Havenondernemer van het jaar 2019
7 februari 2020

Thecla Bodewes: Havenondernemer van het jaar 2019Thecla Bodewes is vrijdagavond 7 februari uitgeroepen tot Havenondernemer van het Jaar 2019. De succesvolle onderneemster die leidinggeeft aan Thecla Bodewes Shipyards volgt daarmee Nutte Visser van MCS Terminals op. De bekendmaking van de Havenondernemer van het Jaar gebeurde tijdens het jaarlijkse Havendiner Regio Zwolle. Dit jaarlijks terugkerende evenement organiseert Port of Zwolle in samenwerking met PEC Zwolle en Regio Zwolle United.

Thecla Bodewes trad in 1997 toe tot het familiebedrijf Gebr. G. & H. Bodewes dat toen een scheepswerf in Hasselt voor de bouw en reparatie van binnenvaartschepen was. Een jaar later nam ze, als zevende generatie Bodewes, het bedrijf over en bouwde ze het gestaag uit. In 2011 werd ze uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Inmiddels heeft ‘Thecla Bodewes Shipyards’ vier werven in Stroobos, Kampen, Meppel en Harlingen en 120 man personeel. Haar internationale bedrijf is gespecialiseerd in de nieuwbouw van onder meer duwboten, zeeslepers en bagger- en passagiersschepen. Bodewes is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen.

Afbeelding 2

Uitreiking havenondernemer van het jaar Thecla Bodewes kreeg de award uitgereikt door Tineke Netelenbos, voormalig minister van Verkeer en Waterstaat en tegenwoordig onder andere lid van de Raad van Advies van Port of Zwolle en mr. Ing. Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij citeerde het juryrapport.

Dronkers, die tijdens het Havendiner ook optrad als keynote spreker, vertelde dat de jury unaniem gekozen heeft voor Thecla Bodewes. Zoals geschreven in het juryrapport: ‘Thecla Bodewes is een onderneemster in hart en nieren. Zij is een vrouw met een no-nonsense mentaliteit die gevoel heeft voor het leiden van een bedrijf vanuit familiewaarden en die oog – en hart heeft voor haar personeel. Zij denkt niet in problemen, maar in kansen en is een innovator. Zo richt zij zich met haar bedrijf Maritima Green Technology op projecten, zoals het maken van autonoom varende drones voor de offshore-industrie en rondvaartboten varend op waterstof.’ ‘Wij zijn trots dat wij ondernemers, zoals Thecla Bodewes, in onze regio hebben’, aldus Jeroen van den Ende, managing director Port of Zwolle.

Havendiner Regio Zwolle

Naast de bekendmaking van de Havenondernemer van het Jaar, hebben een aantal inspirerende sprekers hun visie gegeven op ‘De Haven van de Toekomst’. Keynotespreker mr. Ing. Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, lichtte in zijn betoog het landelijk perspectief met betrekking tot ondernemen, verduurzamen en innoveren toe met mooie voorbeelden vanuit de regio. Ook gaf hij duidelijk aan dat samenwerking binnen de regio en landelijk erg belangrijk is voor de toekomst. Bas Janssen, directeur Deltalinqs, sprak ook over de kracht van het netwerk. In zijn keynote lichtte hij toe dat het goed is om op verschillende vlakken samen te werken, zodat je elkaar versterkt en doelen kunt realiseren.

Met het jaarlijkse Havendiner haalt Port of Zwolle de banden aan tussen havenbedrijfsleven, de havenbedrijven, onderwijsinstellingen en overheid. ‘Port of Zwolle heeft een goed jaar achter de rug’, aldus Jeroen van den Ende. De op- en overslag van containers is enorm gestegen. Was dit in 2018 nog 138.000 TEU, in 2019 komen deze cijfers op 201.000 TEU. De op- en overslag voor bulkgoederen komt iets boven de 7 miljoen ton. Verder is Port of Zwolle het afgelopen jaar druk bezig met de doorontwikkeling van het havenbedrijf en verdere profilering van het havenbedrijf.

Regio Zwolle 4 e economische topregio

Regio Zwolle is een licht bestuurlijk samenwerkingsverband van 22 gemeenten verspreid over 4 provincies dat samenwerkt met ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Regio Zwolle is booming en is als groeiregio van groot belang voor Nederland. Dat werd onlangs onderstreept door economen Otto Raspe en Frits Oevering. Raspe en Oevering signaleren - verwoord in een publicatie van de Rabobank - dat een aantal regio’s buiten de Randstad zijn aandeel in de economie sterk ziet toenemen, waaronder Regio Zwolle. Dit is een bevestiging van de ontwikkelingen en ambities in de regio: “Regio Zwolle completeert meer en meer de driehoek van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar een vierkant. Regio Zwolle is een bewezen belangrijke motor van de Nederlandse economie met bewezen sectoren zoals Kunststoffen en Health en de veelbelovende sectoren E-commerce en Logistiek.”

Datum:

7 februari 2020

Auteur:

Port of Zwolle

Fotograaf:

Theo Smits

Deel via:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief