Week van de Logistiek
7 maart 2022

Week van de LogistiekMaandag 7 t/m zondag 13 maart staat de week in het teken van logistiek. Gedurende deze week is er volop aandacht voor de sector met o.a. op 8 maart het landelijke congres ‘Logistiekdag 2022’, diverse logistieke partnerverhalen en een themabijeenkomst rondom de wedstrijd PEC Zwolle – Feyenoord op zondag 14 maart.

Het eerste interview is met Jeroen van den Ende, managing director Port of Zwolle. De eerste vraag of eigenlijk een stelling, die hem voorgelegd werd: ‘Een betaald voetbalorganisatie op het hoogste niveau is van essentieel belang voor een economische topregio’. 

Jeroen van den Ende: „Een betaald voetbalorganisatie zorgt voor verbinding tussen topsport en de economie van Regio Zwolle en is daarom belangrijk voor een economische topregio. Essentieel vind ik wel een groot woord. PEC Zwolle is een ontmoetingsplaats waar ondernemers uit Regio Zwolle elkaar treffen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Logistiek Netwerk waarin ondernemers uit de logistieke sector elkaar ontmoeten rondom wedstrijden van PEC Zwolle.

Goed vaarwater

Port of Zwolle verkeert op dit moment in goed vaarwater en zet koers in digitaliseren. Jeroen van den Ende: „De afgelopen periode hebben we stappen gezet om de drie gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel nog meer naar elkaar toe te laten komen. We zijn bezig om de havendiensten meer op elkaar af te stemmen. Een mooie stap hierin is het digitaliseren van het havengeld via een app.” Verder is Port of Zwolle druk bezig met het Logistiek Netwerk in samenwerking met PEC Zwolle en Regio Zwolle United.

Verder zijn we met de mainports Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen en andere binnenhavens aan het netwerken. Dit geeft ons veel spin-off en nieuwe inzichten waar we in mee kunnen liften. Om de vierde economische topregio van Nederland te worden, moeten we hard blijven werken. „De ondernemers in de logistieke sector hebben in de afgelopen periode laten zien dat zij, naast de gezondheidszorg, een belangrijke schakel waren om alle inwoners van Regio Zwolle te voorzien in hun behoeften”, bevestigt Van den Ende. 

Circulariteit centraal op Logistiekdag

Op dinsdag 8 maart 2022 vindt de 7e editie van de Logistiekdag plaats waar ondernemers, wetenschappers en overheid een rol in spelen. Belangrijke thema’s waar we aandacht aan besteden zijn circulariteit, bereikbaarheid en de Human Capital Agenda binnen de logistieke sector. Wat zijn de klimaatdoelstellingen vanuit de overheid en hoe passen we dit toe binnen onze infrastructuur? Van den Ende geeft aan dat Port of Zwolle kijkt naar mogelijkheden met waterstof en doet onderzoek naar mogelijkheden voor uitbreiding van circulariteit. Het toepassen van circulariteit vergt veel tijd, we moeten dit verstandig en gefaseerd aanpakken. Inkomsten uit fossiele brandstoffen moeten we bijvoorbeeld investeren in niet-fossiele brandstoffen. 

‘Niet lullen maar poetsen’

Van den Ende is een geboren Rotterdammer en heeft jarenlang gewerkt in de dienstverlening van verschillende logistieke bedrijven. Als we hem vragen naar een overeenkomst en verschil tussen Rotterdam en Regio Zwolle, hoeft hij daar niet lang over na te denken. „Wat mij opvalt is dat er een bepaalde nuchterheid heerst in beide regio’s, beter te omschrijven in de uitdrukking: ‘niet lullen maar poetsen’. Dat vind ik een goede eigenschap waar we ver mee komen en maakt dat ik het in Zwolle en omgeving nog steeds zo naar mijn zin heb. Ook heerst er een goede mentaliteit onder de ondernemers in Regio Zwolle en zijn we solide en betrouwbaar naar elkaar”, vertelt Van den Ende. De geboren Rotterdammer ziet ook een verschil. De ondernemers in Regio Zwolle zijn bescheiden en houden hun successen veel meer voor zich. Wat hem betreft zouden ze daarmee wat meer naar buiten mogen treden, zodat men ook buiten de regio nog meer ziet wat er in Regio Zwolle gebeurt en welke mogelijkheden er zijn.  

Een tandje erboven op

„Zonder logistiek staat alles stil”, zegt Van den Ende vastberaden. Als de logistiek niet op orde is, dan wordt het lastig ondernemen. Volgens hem kan er nog wel een tandje bovenop. We werken hard aan langdurige projecten zoals het sluiscomplex Kornwerderzand voor de verruiming van de sluis en  diepere vaarwegen, uitbreiding van de havens in Meppel en Kampen en de spoorterminal in Hessenpoort (Zwolle). Hierin staan milieu en circulariteit voorop, maar we moeten niet vergeten dat we met z’n allen werken aan een brede welvaart. „Ik ben daarom blij met de fijne samenwerking met PEC Zwolle en Regio Zwolle United. We hebben goede contacten met ondernemers en gaan met elkaar in gesprek over belangrijke thema’s. De oprichting van het Logistiek Netwerk draagt bij aan de brede welvaart in Regio Zwolle”, concludeert Van den Ende. 

Over het Logistiek Netwerk

Het Logistiek Netwerk is een maatschappelijk betrokken netwerk en een initiatief van het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, Port of Zwolle, Kennispoort Regio Zwolle en Regio Zwolle. Het netwerk telt ongeveer 30 partners uit Regio Zwolle. Het Logistiek Netwerk heeft als doel om vanuit één agenda Regio Zwolle te positioneren als het logistiek knooppunt van het noordoosten. Lees hier meer

Over Regio Zwolle United

Regio Zwolle United is een stichting met ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) en is onlosmakelijk verbonden aan PEC Zwolle. De stichting is in het leven geroepen om sport te gebruiken als onafhankelijke katalysator voor de ontwikkeling van Regio Zwolle op maatschappelijk, economisch en vitaal gebied. Lees hier meer.

Datum:

7 maart 2022

Auteur:

Fotograaf:

Theo Smits

Deel via:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief