
Port of Zwolle: de haven van de toekomst
Port of Zwolle heeft een sleutelrol in de economische en ecologische ontwikkeling van Regio Zwolle. Het havenbedrijf streeft naar een innovatieve en duurzame haven, die verder gaat dan de traditionele havenactiviteiten. ‘Ons doel is om een internationale logistieke hub te zijn die niet alleen economisch efficiënt is, maar ook ecologisch en sociaal verantwoord’, verklaart Jeroen van den Ende, directeur van Port of Zwolle. ‘Hiermee willen we bijdragen aan de krachtige en veelzijdige economie van Regio Zwolle.’
Port of Zwolle is ontstaan in 2016, vanwege de behoefte aan een strategisch gelegen logistiek knooppunt dat de economische groei in Regio Zwolle stimuleert. Het havenbedrijf is een initiatief van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel. Sinds de oprichting is het havenbedrijf – in nauw overleg met de gemeenten zelf - verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de haven. De focus ligt op een stabiele groei, met de ambitie om de haven van de toekomst te worden.
Actie
Volgens de meest recente cijfers is Port of Zwolle indirect goed voor ongeveer 3,5 miljard euro toegevoegde waarde aan de economie van Regio Zwolle. Ook creëren de drie havens werkgelegenheid. Er werken in totaal zo’n 1.750 mensen en daarnaast zorgt de haven voor 40.000 indirecte arbeidsplaatsen. Maar om verder te groeien, is actie vereist.
Daar zijn plannen voor nodig en die liggen er niet zomaar. ‘De afgelopen jaren verzamelden we data, waardoor we een groeistrategie konden maken’, zegt Jeroen. De inzichten in dit rapport dienen als startpunt om de groei en ontwikkeling van het havenbedrijf meetbaar en concreet te maken.
Duurzaamheid en circulariteit
Met name circulariteit en energieneutraliteit zijn essentieel voor de haven van de toekomst. Circulariteit richt zich op het efficiënt gebruik en hergebruik van materialen om de levenscyclus van producten te verlengen en afval te minimaliseren. Energieneutraliteit concentreert zich op balans in energieverbruik en de productie van hernieuwbare energie om de milieu-impact van energiegebruik te verminderen. Het havenbedrijf heeft zich drie doelen gesteld. In 2025 is de haven van Zwolle klimaatadaptief, in 2030 is die in Meppel afvalvrij en in 2035 is die in Kampen energieneutraal.
Initiatieven
Hoe Port of Zwolle deze ambitieuze doelen gaat behalen? Bijvoorbeeld door in Kampen meer mogelijkheden te ontwikkelen om groene energie op te wekken, middels winden waterstofenergie. Daarnaast is er het plan voor een nieuwe circulaire haven bij Meppel. Hier worden afvalstoffen verwerkt en omgezet in nieuwe materialen, wat bijdraagt aan een afvalvrije regio in 2030. Het bedrijventerrein Hessenpoort wordt gebruikt als proeftuin voor klimaatadaptatie, waar duurzame energieopwekking en CO2-neutraal transport centraal staan. Tot slot is er het circulaire mkb-LAB voor stad en regio, waar bedrijven leren wat circulariteit voor hun bedrijf kan betekenen. Deze projecten illustreren hoe Port of Zwolle een voortrekkersrol pakt in het bevorderen van een circulaire en duurzame economie. ‘Deze projecten zijn niet alleen goed voor het milieu, ze creëren ook nieuwe bedrijvigheid en innovatie’, legt Jeroen uit.
Samenwerkingen voor groei
De samenwerkingen binnen de Regio Deal Regio Zwolle zijn essentieel voor het succes van Port of Zwolle. Door partnerschappen met lokale overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen werkt de haven aan het versterken van het lokale investeringsklimaat en het stimuleren van de regionale economie. ‘De samenwerkingen worden breed gedragen en als zeer positief ervaren’, vertelt Jeroen. ‘Elke gemeente draagt bij aan het succes van de haven en het bevorderen van duurzame en circulaire ontwikkelingen. De gedeelde visie op regionale ontwikkeling draagt bij aan een veerkrachtige economie.’
Innovatieve kansen
Duurzame groei binnen een logistieke hub is nog niet vanzelfsprekend, omdat dit zorgvuldige planning vereist, aanpassingen van regelgeving en beleid, en het herontwerpen van logistieke processen. Jeroen benadrukt: ‘Vooral in het beleid en de regelgeving ondervinden we vertraging. We moeten dit zo in gaan steken, dat er sneller gehandeld kan worden.’ Toch beschouwt het havenbedrijf deze uitdagingen als mogelijkheden om uit te breiden en zich verder te ontplooien als koploper in verantwoord ondernemen. ‘Wij willen als inspiratie dienen voor andere havens’, zegt Jeroen. ‘Door het delen van onze kennis, bevorderen we de overgang naar een groene economie en ethisch handelen in heel Nederland.’
Datum:
10 juli 2024
Auteur:
INN Regio Zwolle
Fotograaf:
Delen via: